1. Jak se nazývá klín ve tvaru písmene "V" na kopytě?
a) zvon
b) véčko
c) střelka
2)Kolik má dospělý kůň stoliček?
a) 20
b) 26
c) 24
3)jaký krok koně z těchto tří je nejrychlejší?
a) klus
b) cval
c) krok
4)Jak se nazývá nasávání vzduchu, kdy kůň zvedne hlavu do výšky a ohrne horní pysk?
a) flámování
b) flémování
c) flambování
5)Jak se jinak říká modrému oku koně?
a) kapří oko
b) modroočko
c) rybí oko
6)Jaká je normální teplota koně?
a) 37,8 °C
b) 36,3 °C
c) 39,5 °C
7)Kdy by jsme měli nosit jezdeckou přilbu?
a) jen při skocích
b) jen při jízdě v terénu
c) při každé jízdě
8)Jak dlouho trvá březost klisny?
a) 300 - 310 dní
b) 310 - 345 dní
c) 320 - 355 dní
9)Jak se nazývá nástroj, kterým čistíme koni kopyta?
a) kopytní óčko
b) kopytní háček
c) želízko na kopyta
10)Který kůň nevyniká bleskovým startem?
a) anglický plnokrevník
b) morgan horse
c) arabský plnokrevník
__________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________
a) zvon
b) véčko
c) střelka
2)Kolik má dospělý kůň stoliček?
a) 20
b) 26
c) 24
3)jaký krok koně z těchto tří je nejrychlejší?
a) klus
b) cval
c) krok
4)Jak se nazývá nasávání vzduchu, kdy kůň zvedne hlavu do výšky a ohrne horní pysk?
a) flámování
b) flémování
c) flambování
5)Jak se jinak říká modrému oku koně?
a) kapří oko
b) modroočko
c) rybí oko
6)Jaká je normální teplota koně?
a) 37,8 °C
b) 36,3 °C
c) 39,5 °C
7)Kdy by jsme měli nosit jezdeckou přilbu?
a) jen při skocích
b) jen při jízdě v terénu
c) při každé jízdě
8)Jak dlouho trvá březost klisny?
a) 300 - 310 dní
b) 310 - 345 dní
c) 320 - 355 dní
9)Jak se nazývá nástroj, kterým čistíme koni kopyta?
a) kopytní óčko
b) kopytní háček
c) želízko na kopyta
10)Který kůň nevyniká bleskovým startem?
a) anglický plnokrevník
b) morgan horse
c) arabský plnokrevník
__________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________
SPRÁVNÉ ODPOVĚDI:
1)c 2)c 3)b 4)b 5)c 6)a 7)c 8)c 9)b 10)b
TAK JAK JSTE SI VEDLI???
10 - 8 bodů - Super!Snažila jsem vybírat otázky různého charakteru.
7 - 5 bodů - Dobrý výkon. Jen tak dál.=)
5 - 3 body - Co se třeba občas kuknout do nějaké pěkné knížky o koních???
2 - 0 bodů - Teda. Máš se co učit.
TAK JAK JSTE SI VEDLI???
10 - 8 bodů - Super!Snažila jsem vybírat otázky různého charakteru.
7 - 5 bodů - Dobrý výkon. Jen tak dál.=)
5 - 3 body - Co se třeba občas kuknout do nějaké pěkné knížky o koních???
2 - 0 bodů - Teda. Máš se co učit.
=o)