close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více
 

Všeobecné testy

Všeobecný test č.2

12. října 2008 v 13:06 | Verča
1, Co je to bočnice?
a) součást uzdečky
b) součást sedla
c) cvik, kdy kůň bočí na jednu stran

2, Čtyřnásobný vítěz Velké pardubické je:
a) Maskul
b) Registana
c) Železník

3, Co je to parkur?
a) disciplína, kdy kůń provádí různé změny směru, kroku, atd...
b) skoky přes překážky ( oxer, kolmák )
c) jiný název pro vytrvalost

4, Musí se každý den kontrolovat koni kopyta?
a) ne
b) jen když kulhá
c) jasně že ano

5,Co není potřeba při čištění boxu?
a) vidle
b) motyčka
c) kolečka

6, Co je to pasáž?
a) drezurní cvik
b) prostor pro sedlání koně
c) co? to nemá s koňmi nic společného!

7, Co je to lope?
a) krok při klasickém (anglickém) stylu ježdění
b) krok koně při westernovém stylu ježdění
c) netuším

Všeobecný test č.1

12. října 2008 v 13:00 | Verča
1. Jak se nazývá klín ve tvaru písmene "V" na kopytě?
a) zvon
b) véčko
c) střelka

2)Kolik má dospělý kůň stoliček?
a) 20
b) 26
c) 24

3)jaký krok koně z těchto tří je nejrychlejší?
a) klus
b) cval
c) krok

4)Jak se nazývá nasávání vzduchu, kdy kůň zvedne hlavu do výšky a ohrne horní pysk?
a) flámování
b) flémování
c) flambování

5)Jak se jinak říká modrému oku koně?
a) kapří oko
b) modroočko
c) rybí oko

6)Jaká je normální teplota koně?
a) 37,8 °C
b) 36,3 °C
c) 39,5 °C

7)Kdy by jsme měli nosit jezdeckou přilbu?
a) jen při skocích
b) jen při jízdě v terénu
c) při každé jízdě

8)Jak dlouho trvá březost klisny?
a) 300 - 310 dní
b) 310 - 345 dní
c) 320 - 355 dní

9)Jak se nazývá nástroj, kterým čistíme koni kopyta?
a) kopytní óčko
b) kopytní háček
c) želízko na kopyta

10)Který kůň nevyniká bleskovým startem?
a) anglický plnokrevník
b) morgan horse
c) arabský plnokrevník

__________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________

SPRÁVNÉ ODPOVĚDI:

1)c 2)c 3)b 4)b 5)c 6)a 7)c 8)c 9)b 10)b

TAK JAK JSTE SI VEDLI???
10 - 8 bodů - Super!Snažila jsem vybírat otázky různého charakteru.
7 - 5 bodů - Dobrý výkon. Jen tak dál.=)
5 - 3 body - Co se třeba občas kuknout do nějaké pěkné knížky o koních???
2 - 0 bodů
- Teda. Máš se co učit.
 
 

Reklama